SZC logo

Győri SZC

OM kód: 203037/002 | 9027 Győr Mártírok útja 13-15.

Intézmény logo

Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2023. márc. 14.


szerkesztő

  • esemény

Lukács-nap - 2023.

2023. március 14-én, méltó módon ünnepeltük meg a már több éves múltra visszatekintő Lukács-Napot, mely az idei tanévben kiemelt fontosságú volt iskolánk életében. A jubileumi rendezvénysorozatot az iskola diákjai és oktatói egy közös LUKÁCS 200 szimbólumot megformáló flashmobbal indították, majd diáknapunk a hagyományos március 15-i ünnepséggel folytatódott.

Lukács-nap - 2023.
Ebben az évben egy rendhagyó zenés színdarabban iskolánk diákjai a Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégium kollégista lányaival közösen idézték fel az 1848/1849-es szabadságharc eseményeit és állítottak méltó emléket a „győri Petőfi”-ként is ismert forradalmárnak.
 
Győrt 1848 tavaszán a kortársak a polgári átalakulás és a nemzeti függetlenség melletti bátor kiállásáért a magyar Marseille kitüntető névvel illették. Iskolánk névadója, a 200 évvel ezelőtt született Lukács Sándor fiatal ügyvédként, igazi vezéregyénisége volt a városunkban zajló eseményeknek. E jeles alkalom inspirálta Boros Attila kollégiumi nevelőt a „Magyar Marseille” című darab megírására és színpadra állítására. Munkáját rendezőként Polgár Éva kolléganőnk segítette. A zenés játékban hallható dalszövegeket írta és a zenét szerezte kollégiumunk másik nevelője, Horváth Sándor. 1848 titka az összefogásban, az egység erejében rejlik. Terveink megvalósításához együttműködésre, tenni akarásra, kitartásra, bizalomra, csapatmunkára van szükség. A közönség számára is felejthetetlen élményt nyújtó zenés játék mindezt megvalósította a színpadon. A szereplők, a zenészek lelkes hozzáállását, valamint a felkészítésben résztvevő kollégák kiváló munkáját őszinte elismerés illeti.
 
A színvonalas ünnepi műsor zárásaként került sor az iskola által szervezett regionális és iskolai versenyek díjátadóira. Elsőként az általános iskolás kisdiákok számára összeállított Lukács 200 „Kis Mérnökök” reáltantárgyakhoz kapcsolódó, játékos, logikai versenyének dobogósai vehették át büszkén iskolánk igazgatójától az értékes tárgyjutalmakat. A továbbiakban a középiskolai regionális Versíró versenynek és az „Én Petőfim” iskolai irodalmi pályázatnak kiemelkedő alkotásait jutalmaztuk.
 
Az ünnepi megemlékezés után több mint 40 különböző helyszínen számos érdekes, szórakoztató és hasznos program várta a lukácsos diákokat.
 
Tanulóink különböző szellemi, műszaki és vidám, játékos vetélkedőkön mérhették össze tudásukat, műveltségüket, valamint rátermettségüket, mint például: műszaki activity, műszaki expedíció, műveltségi, zenei, mozi kvíz, gofri sütés, kerékcsere, CS-verseny, Cső-legó, CNC pingpong, bűnmegelőzési vetélkedő, ügyességi játékok. A sportokat kedvelők a labdarúgás, kosárlabda, darts, ergométer, asztalitenisz, Ninja Warrior, erőemelés, vagy a Honvédség által szervezett lézerpuska-lövészet sportágakban is összemérhették erejüket.
 
A vetélkedők mellett különböző témákban előadások és bemutatók is színesítették a diáknapot. Härtlein Károly a Budapesti Műszaki Egyetem Prima primissima díjas fizika szakos mesteroktatója „brutális” és látványos fizika kisérletekkel kápráztatta el a közönséget, bevonva a kisérletekbe diákjainkat is. A 9. évfolyamosok Sátor Zsuzsa rendőrnő előadásában a fiatalkorú bűnözés problémájáról hallhattak megszívlelendő gondolatokat. A végzősök pedig a Munkaerő-piaci kalauz segítségével hasznos információkat szerezhettek az elhelyezkedésről, a munkába állás menetéről. A fegyverek iránt érdeklődők AIRSOFT bemutató keretén belül ismerkedhettek a katonai élet sokszínűségével. Népszerűek voltak a hagyományos szakmai és egyéb bemutatóink is: az elektromos autók világa, a katasztrófavédelmi előadás, a forgácsolásról, az ipari robotokról, műszaki rajzról szóló bemutatók, valamint a tanulóink saját autóinak szépségversenye.
 
Az idei Diáknap talán egyik legizgalmasabb programjának a Győri Veterán Autó és Motorklub támogatásával létrejött Oldtimer autók felvonulása, bemutatója ígérkezett. Az iskola belső udvarán az érdeklődők megcsodálhatták és ki is próbálhatták a régebbi korokból származó, professzionálisan felújított járműveket.
 
A Lukács-napi rendezvény sikeres lebonyolításában a Győri SZC, a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, valamint a Katasztrófavédelem képviselői is segítséget nyújtottak. A változatos és izgalmas programok valamennyi résztvevő lukácsos diák számára élményekben gazdag, de mindenképpen hasznos időtöltésnek bizonyultak.
 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Lukács-nap - 2022. március 11.

Lukács-nap - 2022. március 11.

2022. március 11-én került megrendezésre, immár több éves hagyományra visszatekintve iskolánk diáknapja, a Lukács-nap. Az 1848. március 15-re, valamint Lukács Sándornak a „győri Petőfi”- nek a forradalomban játszott szerepére emlékező, színvonalas ünnepségen tiszteletét tette a Győri SZC kancellár asszonya Gede Eszter és Csörgits Krisztián szakképzési főigazgató-helyettes úr is.

2022. márc. 11.


Lukács Iskola

Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny 2024. eredményei

Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny 2024. eredményei

A Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium három tanulója jutott be a Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny országos döntőjébe.

2024. máj. 12.


Szerkesztő

OSZKTV országos döntő - 2024

OSZKTV országos döntő - 2024

A Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium 8 tanulója jutott be az OSZKTV országos döntőjébe (reál tantárgycsoportból 6, humán tantárgycsoportban 2 tanuló).

2024. máj. 12.


Szerkesztő


Partnereink

SZC logo

Győri SZC


Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium

9027 Győr Mártírok útja 13-15.

Telefon: +3696/528-760

E-mail: iskola@lukacssuli.hu

OM azonosító: 203037/002


2024Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium